Wat is kinderkanker?
Helaas kent iedereen wel iemand die te maken heeft gehad met kanker. Maar wat is kanker precies? En wat is het verschil tussen kanker bij volwassenen en kinderkanker?
Wat is kanker?
Er bestaan veel verschillende soorten kanker, maar alle soorten kanker hebben iets gemeenschappelijks: een fout in de celdeling. Cellen zijn de bouwstenen in het menselijk lichaam. Elke dag maakt het lichaam nieuwe cellen aan om te kunnen groeien of herstellen. Daarnaast breekt het lichaam oude en beschadigde cellen af. Heeft één van de cellen die zich gaat delen van binnen een beschadiging? Dan raakt de cel de controle over de celdeling kwijt. Deze cel gaat zich veel te snel delen. Hierdoor ontstaat een groep cellen met fouten. Zo’n groep cellen vormt zich vaak tot een zwelling, wat een tumor wordt genoemd.
Kanker bij kinderen
Er zijn veel verschillende soorten kinderkanker. Daarnaast hebben veel soorten nog subklassen. Om de precieze diagnose te kunnen stellen, moet een kind daarom eerst diverse onderzoeken ondergaan.
De meest voorkomende vorm van kinderkanker is bloedkanker, ook wel leukemie genoemd. Bij deze vorm van kinderkanker is er sprake van een ongeremde deling van lymfocyten (een bepaald soort witte bloedcellen). Daardoor is er geen ruimte meer om gezonde bloedcellen aan te maken.
Wist je dat er een groot verschil is tussen kanker bij kinderen en bij volwassenen?
Het soort kanker is anders.
Sommige soorten kanker komen vooral of alleen bij kinderen voor, terwijl andere vooral of alleen bij volwassenen voorkomen. Zowel kinderen als volwassenen kunnen bijvoorbeeld leukemie krijgen. Er zijn van dit type kanker echter verschillende soorten. De meest voorkomende soort bij kinderen is acute lymfatische leukemie. Aan de andere kant komt chronische lymfatische leukemie vooral voor bij mensen ouder dan 60 jaar.
Een kinderlichaam verschilt heel veel en reageert anders dan een volwassen lichaam.
Veel medicijnen zijn alleen getest bij volwassenen. De hoeveelheid van een medicijn die aan een kind wordt gegeven wordt vaak berekend aan de hand van het gewicht van een kind ten opzichte van het gewicht van een volwassene. Kinderen zijn echter geen kleine volwassenen. Hierdoor kunnen kinderen heel anders reageren op medicijnen dan volwassenen.
De behandelingen en de genezingskansen zijn ook verschillend.
Het is niet zo dat een kinderlichaam minder aankan dan een volwassen lichaam. Over het algemeen kunnen kinderlichamen chemotherapie juist beter aan dan het lichaam van een volwassene. Daarom worden kinderen soms zwaarder behandeld dan volwassenen om een zo groot mogelijke kans op overleving te geven.
Behandeling van kinderkanker
Artsen behandelen kinderkanker met medicijnen, operaties of bestralingen. Ook worden soms verschillende methoden gecombineerd. De uiteindelijke behandeling hangt af van de vorm van de kanker. De duur van zo’n behandeling varieert van enkele dagen tot jaren.
Helaas is er ook een keerzijde aan verschillende behandelingen. Veel medicijnen maken niet alleen de tumorcellen, maar ook de gezonde cellen kapot. Hierdoor kunnen er direct of op latere leeftijd orgaanbeschadigingen optreden. Voorbeelden hiervan zijn hartproblemen, groeistoornissen, onvruchtbaarheid of ontwikkeling van andere tumoren.
KiKa steunt daarom ook onderzoeken naar vermindering van bijwerkingen en effecten op latere leeftijd. Dankzij resultaten van afgerond onderzoek neemt de genezingskans door een succesvolle behandeling toe.